Арбітраж в сфері торгівлі зерновими та олійними культурами

Сьогодні Україна - третій у світі експортер зернових культур, після США і Євросоюзу з показником в 34,8 млн тон і часткою світового ринку в 11%. Україна є лідером світового ринку соняшникової олії з часткою 55% з показником в 3,87 млн т за підсумками 2014-2015 МР.

Іншими словами, наша країна поставляє зернових культур загальним обсягом більше за інші країни з числа великих світових країн-експортерів, крім США і Євросоюзу. Третина всієї соняшникової олії в світі виробляється на українських підприємствах.

Більш того, український аграрний експорт зростає. Приміром, за сім останніх років Україна в 3,5 рази збільшила аграрний експорт.

Разом зі зростанням експорту збільшується кількість міжнародних угод: українськими компанії укладають все більше контрактів на поставку сировинних товарів по всьому світу. Однак, далеко не завжди великий міжнародний контракт виконується без ускладнень - можуть виникнути як непередбачені обставини, скажімо, форс-мажор, так і просте «падіння» ціни на ринку, що робить угоду невигідною для покупця, в результаті чого належного виконання зобов'язання за контрактом чекати не варто.

Відповідно, між компаніями, що знаходяться в різних куточках світу, все частіше виникають конфліктні ситуації, що переростають в суперечки, які не підлягають врегулюванню шляхом переговорів. Саме на цьому етапі в відносини вступає суд, чиє рішення і буде остаточним для обох сторін.

Однак, згідно з сформованою багаторічною міжнародною практикою, переважна більшість таких суперечок, особливо між суб'єктами з різних юрисдикцій, вирішується не звичайними судами, а міжнародними комерційними арбітражами, що спеціалізуються в сфері торгівлі сировинними товарами. Такими є арбітражі GAFTA і FOSFA.

GAFTA і FOSFA

Більш ніж 80% міжнародної торгівлі зерном, кормами, маслами та жирами відбувається з використанням стандартних форм контрактів GAFTA і FOSFA.

Міжнародна Асоціація Торгівлі Зерном та Кормами (GAFTA) і Федерація Асоціацій Торгівлі Олійними Культурами, Насінням і Жирами (FOSFA) це неурядові міжнародні асоціації та арбітражні органи, основною метою яких є сприяння розвитку міжнародної торгівлі зерном, кормами, оліями та жирами.

Більшість торгових компаній в усьому світі, незалежно від членства в GAFTA і FOSFA здійснюють свою діяльність відповідно до єдиної системи стандартів, правил і принципів міжнародної торгівлі сировинними товарами, спеціально розробленими цими асоціаціями з метою захисту інтересів всіх учасників торгових операцій, включаючи не тільки трейдерів , а й суперінтендантів, логістів, брокерів, лабораторій та інших.

Стандартні торгові контракти GAFTA і FOSFA розробляються з урахуванням особливостей торгівлі різноманітними видами сировинних товарів різного походження та методів їх транспортування по всьому світу.

Поряд зі стандартними формами договору, GAFTA і FOSFA мають свої власні системи по врегулюванню суперечок. Дана послуга була розроблена асоціаціями для торгових компаній бажаючих, щоб їх суперечка була розв'язана їх «колегами», визнаними фахівцями, добре знайомими з особливостями галузі, замість того, щоб звертатися в звичайний державний суд.

Арбітражі GAFTA і FOSFA

За багато років своєї діяльності, арбітражі GAFTA і FOSFA еволюціонували в комплексну багаторівневу систему, визнану в усьому світі як форум для вирішення спорів, пов'язаних зі світовою торгівлею зерном, кормами, оліями та жирами та іншими сировинними товарами.

Переваги

  • Спеціалізація. Всі арбітри GAFTA і FOSFA мають багаторічний досвід в сфері торгівлі сировинними товарами. Більш того всі арбітри проходять обов'язкову кваліфікацію, розроблену з урахуванням всіх особливостей міжнародної торгівлі.

 

  • Вартість. Витрати на розгляд спору, що включають арбітражний збір, гонорари арбітрів і юристів значно нижче витрат на звичайний суд або неспеціалізований арбітраж.

 

  • Оперативність. В цілому, розгляд спору в арбітражі GAFTA і FOSFA відбувається значно швидше, ніж в державних судах і неспеціалізованих арбітражах. Це обумовлено, в більшій мірі спеціалізацією арбітрів і менш формальним порядком розгляду справи арбітражем в цілому.

 

  • Простота і гнучкість. Розгляд спору в арбітражі має менш формальний характер, ніж розгляд у суді. Арбітраж діє за принципом мінімального втручання і максимального сприяння сторонам спору. Наприклад, терміни подачі матеріалів досить гнучкі і завжди можуть бути продовжені на прохання однієї зі сторін. Арбітраж також може сприяти в наданні документів до розгляду або представленні інтересів сторін на слуханні досвідченими членами GAFTA і FOSFA.

 

  • Конфіденційність. На відміну від державних судів, арбітражні слухання проходять в приватному порядку, всі процедури і рішення є конфіденційними для обох сторін.

Як звернутися в арбітраж?

Регламент

Компаніям, що бажають звернутися за допомогою до арбітражу GAFTA або FOSFA необов'язково бути членами однієї з асоціацій. Досить мати в контракті арбітражне застереження, в якому прямо передбачене вирішення спорів на підставі регламенту тієї чи іншої асоціації:

  • Якщо потрібно звернутися до GAFTA - Арбітражні Правила № 125 (GAFTA Arbitration Rules № 125);

 

  • Якщо потрібно звернутися до FOSFA - Правила арбітражу та апеляції ФОСФА (FOSFA Rules of Arbitration and Appeal).

Застосовуване право

За загальним правилом, арбітражі GAFTA або FOSFA розглядають спір на підставі англійського загального права. Однак, сторони можуть визначити в арбітражному застереженні застосування іншого матеріального права до їх контрактом.

Місце проведення арбітражу

Ще однією перевагою арбітражів GAFTA або FOSFA є те, що в більшості випадків, розгляд спору відбувається в дистанційному режимі. Однак, якщо сторони бажають провести усні слухання, вони можуть визначити будь-яке місце проведення усних розглядів.

Якщо сторони не можуть погодитися про конкретне місце, слухання проводяться в Лондоні. Важливо відзначити той факт, що де б слухання не відбувалися, суперечка буде розглядатися на підставі права Англії (якщо сторони не вибрали інше). Арбітри, незалежно від їх місця знаходження, призначаються тільки зі списку кваліфікованих арбітрів асоціацій.

Процедура арбітражу

При виникненні спору добросовісна сторона (позивач) повідомляє іншій стороні (відповідачу) про намір звернутися в арбітраж для вирішення спору.

Позивач готує детальний виклад суті справи, докладає наявні докази. Відповідач також готує доказове обґрунтування своєї позиції і направляє копії цих матеріалів в асоціацію і позивачеві. Позивач може прокоментувати заявлене відповідачем і надати додаткові докази.

Подача позову, призначення арбітрів і подача документів повинні бути здійснені згідно з часовими рамками, які є невід'ємною частиною правил асоціації.

Арбітражі GAFTA і FOSFA мають "двухінстанціонну" систему арбітражу - перша інстанція - арбітраж, і друга інстанція - апеляція.

Перша інстанція - арбітраж

При розгляді справи в першій інстанції арбітражу GAFTA, сторони можуть погодити призначення або одного арбітра, або трибунал з трьох арбітрів. Кожна сторона має право призначити одного арбітра з трьох, третій призначається асоціацією.

В арбітражі FOSFA спір розглядається судом з двох призначених сторонами арбітрів, або сторони можуть погодити призначення одного арбітра. У разі, якщо арбітри сторін не змогли дійти спільної думки, вони визначають кандидатуру суперарбітра і направляють йому свою думку по справі, після чого призначений суперарбітр одноосібно ухвалює рішення.

Мета арбітражу - отримати арбітражне рішення протягом 6 місяців з дати подачі позову. Трибунал зазвичай розглядає справу за відсутності сторін, спираючись лише на документи, надані сторонами спору. Для винесення рішення, досить участі в процесі однієї зі сторін спору. Асоціація, за окрему плату, призначає арбітра від імені другої сторони, і в результаті трибунал ухвалює рішення по суті спору ґрунтуючись на наданих йому документах.

Арбітражний суд самостійно вирішує, чи потрібні усні слухання у справі. Цікаво, що сторони на усних слуханнях можуть бути представлені виключно: а) одним зі своїх співробітників; б) кваліфікованим арбітром асоціації. Сторони не можуть вибрати собі представника з числа солісіторів, баристерів або інших адвокатів, які повністю або частково займаються приватною практикою, за винятком випадків, коли сторони домовилися про таке представництво.

Таким чином, GAFTA і FOSFA обмежують участь юристів у своєму арбітражі. Сторони можуть залучати юристів до розробки письмових матеріалів для трибуналу, однак юристи не допускаються до усних слухань, якщо обидві сторони прямо не погодяться про інше.

Трибунал присуджує стороні, яка перемогла, юридичні витрати тільки в тому випадку, якщо такі є розумними і сторони прямо домовилися про те, що юристи можуть приймати участь в процесі. Але, незважаючи на такі обмеження, міжнародні торговельні компанії на постійній основі доручають юристам вести свої суперечки для того, щоб бути впевненими в тому, що всі юридичні питання були належним чином викладені перед трибуналом.

За результатами розгляду спору, арбітри приймають рішення і викладають його в письмовій формі. Після оплати гонорарів і витрат рішення арбітрів передається сторонам.

Друга інстанція - апеляція

Сторони мають право оскарження рішення арбітрів першої інстанції. В такому випадку, комісія кваліфікованих арбітрів, призначених асоціацією, проводить апеляційне слухання. Якщо перше рішення було винесено одним арбітром, то апеляційна комісія складатиметься з трьох арбітрів, якщо ж перше рішення було винесено трьома арбітрами, то апеляційна комісія складатиметься з п'яти арбітрів.

Апеляція традиційно носить більш формальний характер, і, як правило, на слуханні інтереси сторін представляють професіонали в сфері торгівлі.

Оскарження до суду

Так як контракти GAFTA і FOSFA передбачають в якості застосовного право Англії, отже, англійські суди мають юрисдикцію щодо рішень трибуналів.

Таким чином, рішення апеляційних інстанцій арбітражів GAFTA і FOSFA не є остаточними і можуть бути оскаржені в судах Англії та Уельсу.

Проте, таке оскарження трапляється вкрай рідко, оскільки допускається судом в обмежених випадках і тільки щодо правової сторони справи. Крім того, рішення трибуналу може бути оскаржене на підставі серйозного порушення з боку трибуналу, наприклад, в разі упередженості трибуналу, тиску на арбітрів. У разі допуску рішення, суд може підтвердити рішення трибуналу, скасувати або змінити його, або ж повернути його назад на повторний розгляд до арбітражу.

Розгляд "простих суперечок"

Крім того, в рамках арбітражу GAFTA і FOSFA існує такий вид вирішення спорів, як розгляд простих суперечок.

Процедура розгляду простих суперечок була розроблена як альтернатива для суперечок, предметом яких не є великі грошові суми, і відсутні будь-які складні обставини спору. Якщо сторони прийняли рішення врегулювати спір згідно з цими правилами, вони повинні заповнити форму угоди, наданої асоціацією, висловивши тим самим згоду вирішити суперечку згідно з процедурою розгляду простих суперечок.

Процедура розгляду простих суперечок проходить в прискореному порядку. Асоціація призначає одного арбітра, і сторони отримують повідомлення про розміри гонорару заздалегідь. Рішення не підлягає апеляції і виноситься протягом декількох місяців з моменту подачі на розгляд.

Виконання рішень GAFTA та FOSFA

Більшість арбітражних рішень GAFTA та FOSFA приймаються і добровільно виконуються сторонами. Однак, якщо сторона відмовляється врегулювати спір згідно з кінцевим рішенням арбітражу, асоціації залишають за собою право повідомити всіх членів асоціації по всьому світу про те, що дана сторона ухиляється від виконання винесеного рішення. Це є достатньо дієвим заходом в ситуації, коли репутація є вагомим фактором.

Крім того, примусове виконання арбітражних рішень GAFTA може бути здійснено, зокрема, відповідно до Нью-Йоркської Конвенції.

На даний момент Нью-Йоркську Конвенцію підписали 156 країн. Це означає, що рішення арбітражу, винесені в одній з країн, що підписали Конвенцію, можуть бути виконані в будь-якій країні, яка ратифікувала Конвенцію. При цьому важливо відзначити, що місцем виконання рішення не завжди є місце реєстрації боржника. Рішення може бути виконано в будь-якій країні Конвенції, де знаходиться майно боржника.

Висновок

Арбітраж GAFTA і FOSFA є реальним, ефективним, доступним засобом вирішення спорів, що виникають в процесі торгівлі сировинними товарами по всьому світу. Проте, компанії, які бажають передбачити в своїх контрактах арбітражне застереження GAFTA або FOSFA, повинні повною мірою розуміти і враховувати всі особливості регламентних процедур і застосовного англійського права.

Цей матеріал підготовано Іваном Касинюком, партнером, та Дмитром Ковалем, юристом  AGA Partners Law Firm

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи