УАА Amici Curiae Brief: Грейн Пауер проти Березанського переробного заводу

Висновок незалежних спеціалістів від 16 жовтня 2023 року у справі № 910/3208/22

01 листопада 2023 року Велика Палата Верховного Суду винесла постанову у справі № 910/3208/22  за позовом ТОВ «Березанський переробний завод» до ТОВ «Грейн Пауер» (https://reyestr.court.gov.ua/Review/114685588) (суддя-доповідач Пільков К.М.).

У цій справі піднімаються важливі для арбітражу питання, в том числі, щодо обов’язковості арбітражної угоди для сторін, що її не підписували, застосування до арбітражних угод положень Нью-Йоркської конвенції, можливості передання спорів між двома українськими компаніями на вирішення до арбітражу поза межами України і спрямування українськими судами сторін до арбітражу на виконання такої арбітражної угоди. При відповіді на усі ці питання Велика Палата Верховного Суду керувався принципом проарбітражного тлумачення арбітражних угод, таким чином ще раз наголосивши на важливості застосування цього підходу українськими судами.  

Ця справа має особливе значення ще й через те, що в ній український суд (Велика Палата Верховного Суду) вперше з власної ініціативи звернувся із пропозицію до експертних організацій надати amici curiae brief, визнаний у світі інструменту одержання компетентних висновків від неупереджених фахівців стосовно проблемних питань справи. З урахуванням норм Положення про Науково-консультативну раду при Верховному Суді, які дозволяють залучати до участі в її роботі практиків, Велика Палата запитала і одержала такі висновки від УАА та МКАС.

Раніше УАА вже подавала свої висновки у форматі amici curiae до Верховного Суду у інших справах, але виключно з власної ініціативи, самостійно обираючи важливі на думку членів УАА справи та визначаючи коло питань для аналізу.

Цього разу, на запит Верховного Суду Робоча група УАА під керівництвом Президента УАА О. Перепелинської підготувала свій висновок незалежних спеціалістів з питань, зазначених Верховним Судом. До складу Робочої групи увійшли Анастасія Котлярчук, Валерія Лада, Володимир Наконечний, Генрієтта Яіцька, Крістіна Мисенко, Мар’яна Антонович, Марта Черничка, Олександр Друг, Олексій Маслов, Олена Перепелинська, Тетяна Завалько, Тімур Бондарєв. Із повним текстом висновку можна ознайомитись тут.

УАА щиро вдячна за довіру з боку Верховного Суду і пишається тим, що отримала перший в Україні запит про надання amici curiae brief від Верховного Суду. УАА вітає ініціативу Верховного Суду із використання цього інструменту і сподівається, що він буде активно використовуватися і надалі, що сприятиме подальшому формуванню проарбітражної судової практики в Україні із врахуванням кращих світових практик у цій сфері.

 

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи

Немає заходів у наступні 30 днів