Постанова Верховного Суду від 25 липня 2018 року у справі № 761/41709/17

London Court of International Arbitration


Recognition and enforcement of international arbitral award


Постанова

Верховний Суд підтвердив, що паралельне провадження щодо визнання недійсним контракту, на підставі якого було винесено арбітражне рішення, не є підставою для зупинення провадження щодо визнання та виконання такого арбітражного рішення

Ухвалою суду апеляційної інстанції провадження щодо визнання та виконання арбітражного рішення було зупинено у зв’язку із тим, що в Господарському суді м. Києва розглядається спір з приводу визнання недійсним контракту, на підставі якого було ухвалено рішення арбітражу.

В свою чергу, Верховний Суд зазначив, що Нью-Йоркська Конвенція та Закон України “Про міжнародний комерційний арбітраж” не передбачають можливості зупиняти провадження щодо визнання та виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу з огляду на те, що іноземні арбітражні рішення є обов’язковими для держав-учасниць Конвенції. Відповідно до позиції Верховного Суду, єдиною підставою для зупинення провадження у процесі розгляду такої категорії справ згідно Конвенції є наявність в провадженні компетентного суду заяви про скасування рішення міжнародного комерційного арбітражу.

Однак, вирішуючи питання про зупинення провадження у даній справі, суд апеляційної інстанції доказів того, що в провадженні компетентного суду є заява про скасування рішення остаточного арбітражного рішення не навів, а наявність паралельного провадження щодо недійсності контракту не є підставою для зупинення провадження.

Підготовлено Олексієм Масловим, AVELLUM та Олексієм Ізотовим, AVELLUM

Members of the Association can be an individual with a law degree, is a specialist in international commercial arbitration or have a professional interest in international commercial arbitration and share the goals and objectives of the Association. Read more

brochure

event

Events

There are no Events in next 30 days