Ухвала Київського апеляційного суду від 4 грудня 2018 року у справі № 824/204/2018

International Commercial Arbitration Court at the Ukrainian Chamber of Commerce and Industry


Challenge of international arbitral award


Ухвала

Київський апеляційний суд роз’яснив застосування низки положень статті 34 Закону України Про міжнародний комерційний арбітраж у справах про скасування арбітражного рішення та застосував принцип відмови від права на заперечення за статтею 4 Закону України Про міжнародний комерційний арбітраж

Заявник, Evciler Kimya Madencilik VE DEG MET. SAN. TIC. A.S., просив суд скасувати арбітражне рішення, винесене за регламентом МКАС при ТПП України, з низки підстав.

Розглядаючи доводи заявника, що арбітражне рішення порушує публічний порядок через невідповідність нормам Митного кодексу України, суд підтвердив вузький підхід до визначення публічного порядку, вказавши, що “публічний порядок - це публічно-правові відносини, які мають імперативний характер і визначають основи суспільного ладу держави” і, шо посилання на порушення публічного порядку не може слугувати підставою для суду “переглядати спір по суті, в даному випадку - застосування арбітражним судом положень Митного кодексу України в контексті доводів заявника щодо країни походження дорогоцінних металів”.

Суд також відхилив доводи заявника про недодержання сторонами процедури доарбітражного врегулювання спору, вказавши, що підставою скасування арбітражного рішення може бути лише недотримання сторонами арбітражної процедури, тоді як заявник “помилково ототожнює поняття арбітражної процедури та доарбітражного врегулювання спору”.

Заявник також посилався на недійсність арбітражної угоди, на підставі якої було винесено арбітражне рішення, та на відсутність повноважень на її укладання у однієї зі сторін. Розглянувши матеріали арбітражної справи, суд відзначив, що заявник не висував цих заперечень під час арбітражного розгляду. Суд дійшов висновку, що “у контексті ст. 4 Закону України Про міжнародний комерційний арбітраж []заявник відмовився від свого права на заперечення, а тому ці доводи не можуть бути прийняті у якості підстав для скасування арбітражного рішення”.

Підготовлено Олексієм Масловим, AVELLUM та Максимом Кузьменко, AVELLUM

Members of the Association can be an individual with a law degree, is a specialist in international commercial arbitration or have a professional interest in international commercial arbitration and share the goals and objectives of the Association. Read more

brochure

event

Events