Ухвала Київського апеляційного суду від 8 листопада 2019 року у справі № 796/147/2018

Арбитражный институт Торговой палаты Стокгольма


Признание и исполнение решения международного арбитража


Ухвала

Апеляційний суд відмовив у наданні дозволу на виконання арбітражного рішення про стягнення арбітражних витрат, оскільки цим же арбітражним рішенням встановлено відсутність компетенції у арбітражного суду на розгляд інвестиційного спору на підставі Договору до Енергетичної Хартії.

 

ДП «Енергоринок» звернулось до суду із заявою про визнання і надання дозволу на примусове виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм від 29 січня 2015 року в частині стягнення з Республіки Молдова арбітражних витрат.

В рішенні Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм арбітражний суд встановив, що не має компетенції на розгляд позовних вимог ДП «Енергоринок», оскільки Позивач не надав доказів, що вимагаються у рамках Договору до Енергетичної Хартії, на підтвердження того, що його право вимоги за грошовими коштами пов`язане з Інвестицією. Поряд з цим, арбітражний суд вирішив, що кожна сторона несе порівну арбітражні витрати у зв’язку з розглядом справи; Республіка Молдова має відшкодувати ДП «Енергоринок» арбітражні витрати у сумі 69 339,32 євро та 132 948,20 шведських крон.

Відмовляючи у задоволенні клопотання ДП «Енергоринок», суд в основу свого рішення поклав те, що між сторонами спору відсутня арбітражна угода, що є основним елементом забезпечення як арбітражного розгляду, так і процедури визнання та приведення до виконання рішення міжнародного арбітражу.

Київський апеляційний суд зазначив, що Заявник в якості арбітражної угоди посилається на положення Договору до Енергетичної Хартії. Разом з тим, арбітражним судом встановлено, що спір, який виник між сторонами у вказаній справі не є пов’язаним з Інвестицією в розумінні Договору до Енергетичної Хартії, а тому не є таким, що регулюється положеннями Договору до Енергетичної Хартії. У зв’язку з цим, суд зробив висновок, що наявне в Договорі до Енергетичної Хартії арбітражне застереження не поширюються на спір, який виник між сторонами у вказаній справі.

Суд також зауважив, що питання судових витрат вирішено арбітражним судом на підставі власних правил - Правил Торгової палати м. Стокгольм, без наявності арбітражної угоди чи застереження.

Підготовлено Ладою Валерією, LCF Law Group

Членами Ассоциации могут быть физические дееспособные особы, которые имеют высшее юридическое образование, являются специалистами в области международного коммерческого арбитража или имеют профессиональный интерес к практике международного арбитража и разделяют цель и задания деятельности Ассоциации.Детальней

Database of Arbitrators

Мероприятия

Нет событий в следующие 30 дней
Нет событий в следующие 30 дней