KYIV ARBITRATION DAYS 2019

Мислити глобально!

13 вересня 2019 року відбулась міжнародна конференція «KYIV ARBITRATION DAYS 2019: мислити глобально!», у якій взяли участь юристи з різних куточків світу. Українська Арбітражна Асоціація виступила інформаційним партнером заходу.

Конференцію відкрила Ірина Назарова, керуючий партнер ENGARDE Attorneys at Law (Україна), що привітала учасників та подякувала організаторам й спонсорам.

Доктор Аліса Фреймут-Вольф, Генеральний секретар VIAC (Австрія) виступила із спеціальною доповіддю «Рівні можливості в арбітражі: все ще міф чи реальність?». Пані Фреймут-Вольф пояснила, що таке «несвідома упередженість», яким чином вона формується в людини, та як можна з нею працювати, зазначивши у висновку своєї доповіді, що рівні можливості в арбітражі – це «вже не тотальний міф, але ще не реальність у повній мірі».

Модератором Сесії 1 «Празькі правила» виступив Денис Лисенко, керуючий партнер AEQUO (Україна). Томас Вильямс, партнер Sultan Al-Abdulla & Partners (Катар) та Даніель Грейнедер, партнер Peter & Partners (Швейцарія) прокоментували основні положення Правил ефективної організації процесу в міжнародному арбітражі (Празьких правил). В свою чергу Джеймс Кастелло, партнер King & Spalding (Франція) говорив про потенційно привабливі, нейтральні та негативні особливості Празьких правил.

Сесія 2 була присвячена медіації міжнародних спорів. Модерувала дану сесію Наталія Петрік, Юридичний радник в Арбітражному інституті ТПП Стокгольму (Швеція), що коротко зазначила про досвід медіації у Швеції. Хеіді Мерікалла-Теір, Керуючий партнер Merilampi та екс Генеральний секретар Фінського арбітражного інституту (Фінляндія) розповіла про досвід медіації у Фінляндії, зазначивши, що медіація є досить популярним способом вирішення сімейних та трудових спорів, в той час як комерційна медіація поки що не має великої популярності.

Олександр Скард, старший юрист Kennedys (Швейцарія) говорив про успішне застосування медіації у Великобританії не тільки у сімейних та трудових, а й у національних та міжнародних комерційних спорах. Пан Скард пояснив, яким чином працюють багаторівневі застереження про вирішення спорів, які типові елементи зазвичай включають до медіаційної угоди, та як в принципі регулюється проведення медіації за англійським правом.

Шарон Онг, Директор з радчої політики Міністерства права Сінгапуру (Сінгапур) розповіла про історію прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй про міжнародні угоди про врегулювання спорів за результатами медіації (Сінгапурської Конвенції) (учасницею якої стала також і Україна), а також охарактеризувала основні положення Конвенції.

Після обіду пройшла сесія Q&A з Андрієм Коболєвим CEO НАК «Нафтогаз України» (Україна), модератором якої витупив Маркіян Ключковський, Партнер Asters (Україна). Пан Коболєв поділився досвідом арбітражних процесів за участі Нафтогазу.

Модератором Сесії 3 «Кібербезпека» була Зіва Філіпіч, керуючий радник в Арбітражному суді ICC (Франція). Джонатан Гімблетт, партнер LLP Covington & Burling (США) описав випадки та загрози кібератак та втрати інформації, а Ніколаус Пітковітц, партнер Graf & Pitkowitz (Австрія) наголосив на важливості дотримання правил кібербезпеки. Вероніка Кором, доцент ESSEC Business School, доцент International Business Law and Arbitration (Франція) розповіла про особливості доказів, отриманих через хакінг, а також положення національного права, арбітражних та етичних правил, а також існуючу практику з цього питання.

Сесію 4 «Етика в інвестиційному арбітражі» модерував Арне Фухс, партнер McDermott Will & Emery (Німеччина). Про справи щодо порушення з боку арбітра правил рокриття та нерозкриття інформації говорила Дженіфер Юнан, партнер Shearman & Sterling (Франція), в той час як Крістен Янг, партнер White & Case (США) висвітлила питання відводу арбітрів.

Лаура Хардін, керуючий директор Alvarez & Marsal Disputes and Investigations (США) розповіла про порушення етичних правил різними учасниками процесу, включаючи свідків та експертів, небезпеку «етичного дрифту», а також про критерії та практику перевірки експертів у США.

Вже декілька років підряд правознавці та практикуючі юристи з усього світу збираються на KYIV ARBITRATION DAYS для обміну досвідом та обговорення нагальних проблем у сфері міжнародного арбітражу. Під час цьогорічної конференції учасники мали змогу обговорити питання рівних можливостей у арбітражі, Празькі правила, застосування медіації, кібербезпеку та етику в інвестиційному арбітражі, а також поділитись міркуваннями та досвідом з колегами із різних країн світу.

Автор: Ільяшенко Анастасія,
Integrites, Юрист

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи